Taping

In grote lijnen wordt er gebruik gemaakt van 2 soorten tapetechnieken, nl. het klassiek tapen en bandageren en de kinesiotape methode.

Klassiek tapen en bandageren

Een (klassieke) tape is een wit, niet-elastisch, klevend, scheurbare tape op linnenbasis. Een bandage is een elastische kleefpleister met een hypo-allergene kleeflaag. Bandages zijn sterk van materiaal en elastisch zowel in lengte als in breedte.

De volgende gewrichten kunnen d.m.v. een tape of bandage worden ondersteund:

  • Enkelgewricht
  • Kniegewricht
  • Ellebooggewricht
  • Polsgewricht
  • Vinger- en duimgewricht

Doel van het aanbrengen van een tape of bandage kan preventief zijn, therapeutisch of als nazorg.

  • Preventief: Je weet dat de belasting bij het sporten zo hoog zal zijn, dat er een verhoogd risico is geblesseerd te raken
  • Therapeutisch: In het beginstadium na een trauma dient de tape of bandage vooral om te immobiliseren en verdere bloeding te voorkomen. Bij  (vroeg)symptomen van overbelasting zal een ‘herinneringstape’ je herinneren aan een bepaalde beweging
  • Nazorg: Je bent “genezen” na een blessure, maar de belasting van het gewricht of de spier is nog verminderd

Een tape of bandage wordt aangebracht ter ondersteuning van een gewrichtsband of spier.

Kinesiotape

De sportliefhebber is er waarschijnlijk al bekend mee: de gekleurde tape die de kuiten, bovenbenen of armen van (top)sporters siert. Ook bij niet-sporters wordt kinesiotape steeds vaker toegepast. 

Wat is kinesiotape?

Kinesiotape is een elastische tape die lijkt op de menselijke huid. Het uitgangspunt is onder andere dat lichaamsbeweging en daarbij spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen.

De stugge tape die gebruikt wordt om de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht in te perken, heeft dit effect niet.  Op die manier kun je de lichamelijke functies verbeteren en gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen, zonder het lichaam te beperken in haar bewegingsmogelijkheden.

Voor welke klachten wordt kinesiotape gebruikt?

Kinesiotape wordt toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Je ziet het tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren.

De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, vermindering van zwelling, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Kinesiotape is dus enorm veelzijdig. 

Wat voor tape wordt er gebruikt?

Er wordt een tape gebruikt die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Aan te raden is wel om de tape op een droge, vetvrije, onbehaarde huid te gebruiken. Voor het verwijderen kun je de tape het beste even nat maken.

Kun je ‘ingetapet’ alles doen?

Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de 2 en 5 dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape. Uiteraard is het zo, dat intensief gebruik de duur verkort. Uiteraard kan er soms huidirritatie optreden, zeker bij veelvuldig gebruik.

Kun je zelf ook kinesiotape leggen?

Het is zeker mogelijk om zelf te tapen. Afhankelijk van de klacht, plek en techniek is het soms handig om zelf te leren tapen. Dit geef je meer vrijheid, zeker als je regelmatig getapet moet worden. Het is wel belangrijk dat de tape juist aangelegd wordt, zowel de plaats, de richting als de rek die op de tape wordt gegeven.